Proprietarul unui câine condamnat la închisoare

Pentru prima dată o instanță din România condamnă definitiv și irevocabil proprietarul unui câine la închisoare cu executare după ce acesta a atacat un copil. Se întâmpla în 2009 la Cluj, când într-o seară doi soți se întorceau de la plimbare împreună cu băiețelul lor de trei ani când s-au întâlnit pe trotuar cu rotwailerul vecinului. Vecinul era și el pe stradă și le-a strigat celor doi că acesta nu este periculos. În secunda următoare câinele l-a atacat însă foarte violent pe copil mușcândul de cap și scuturându-l până să apuce să intervină părinții și stăpânul. Din fericire copilul a fost salvat de chirurgi dar încă îşi mişcă greu un picior şi o mână după semipareză, vorbeşte cu dificultate şi efectuează consiliere psihologică. Are șase ani acum dar în continuare are coșmaruri dacă vede câini.

Pe parcursul procesului stăpânul rotwailerului a susținut că i-a scăpat câinele în momentul în care conducea un musafir la poartă. Inițial a fost achitat. Ulterior un martor a povestit instanțelor că omul obișnuia să plimbe rotwailerul fără lesă pe stradă. Această mărturie a închinat în final balanța împotriva omului care a fost condamnat la șase luni de închisoare și plata unor daune de 200 de mii de lei. Interesant este faptul că acest caz schimbă practic jurisprudența românească în astfel de spețe. Cu câteva luni înainte, tot la Cluj, stăpânul unui alt rotwailler care atacase o fetită de 10 ani fusese condamnat doar la o amendă de 500 de lei.

Avem așadar o schimbarea radicală în optica instanțelor de judecată. Cei care au câini pot plăti cu libertatea neglijența sau ignoranța față de periculozitatea propriului câine. În mod cert scăparea câinelui pe stradă poate fi un accident imputabil tot proprietarului dar cât de drept este să bagi în pușcărie un om în urma unui astfel de accident. Ce este mai grav? Să accidentezi mortal cu mașina o persoană sau să o rănești pentru că ți-a scăpat câinele? În cazul concret de la Cluj vi se pare pedeapsa de șase luni de închisoare cu executare potrivită, prea blândă sau prea aspră?

(sursa)

Reclame
Acest articol a fost publicat în Articole, Informatii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s